Re Inspired Blog

Tweelingmoeder en ondernemer: 5 voor- en nadelen.

Een tweeling hebben en een eigen bedrijf runnen, hoe doe je dat? Na de geboorte van onze tweeling startte ik mijn eigen onderneming op. Dit was een weloverwogen keuze, in deze blog vertel ik meer over deze beslissing.

Na de geboorte van onze tweeling besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen als interieur stylist met een eigen webshop. Voor ik zwanger raakte van onze zoon en dochter, was ik al een aantal jaar in mijn hoofd bezig met de gedachte om voor mezelf te beginnen. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de kinderen werd dit verlangen sterker. Dat verlangen naar een eigen bedrijf had twee redenen: ik wilde een nieuwe uitdaging (na een jaar thuis te hebben gezeten na mijn zelfgenomen ontslag) en ik wilde flexibeler zijn, zeker na de komst van twee kinderen. Dacht ik ook dat ik dan minder kon gaan werken en meer verdienen? Nee, dat niet. Ik dacht zelfs dat ik meer moest gaan werken voor minder inkomen. Maar als ik dan toch veel uren draaide, dan liever voor mijn eigen bedrijf dan in loondienst waar je je overuren terug krijgt in tijd-voor-tijd uren.

Bij een tweelingzwangerschap kwam meer kijken dan dat ik van te voren had gedacht. Het is een risicovolle zwangerschap, waarin je goed moet nadenken over eerder minderen met werken, eerder stoppen…

Ik moest al snel stoppen met werken bij mijn toenmalige werkgever omdat er al in een vroeg stadium ontsluiting was geconstateerd. Met 31 weken en één dag zijn we bevallen van onze tweeling en na zes weken ziekenhuis mochten we dan eindelijk als gezin naar huis. Ik ben daarna langer thuis geweest dan het normale verlof. Ongeveer 5 maanden na de geboorte ben ik weer begonnen met werken. Al vrij snel besloot ik samen met mijn man dat het om verschillende redenen beter was dat ik stopte met werken. Het bleef in mijn hoofd spelen dat ik graag iets voor mezelf wilde beginnen. Op 30 september hebben we de knoop doorgehakt en heb ik me ingeschreven bij de kamer van koophandel. Op 6 januari ging de website dan echt online. Spannend!

5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap:

  1. Je bent heel flexibel als zelfstandig ondernemer. Je kunt tot op zekere hoogte je eigen tijd indelen. Zo hoef ik geen vrij te vragen voor het minste of geringste en ik kan mijn bedrijf naar eigen inzicht uitbouwen. Wat minder werken toen de kinderen nog kleiner waren of tussen de bedrijven door nog even boodschappen doen? Ik kan in principe zelf mijn werktijden en werkdruk bepalen.
  2. Meer tijd met de kinderen. Dat houdt niet in dat ik minder werk, alleen soms op andere dan de reguliere werktijden. Ik kan op een dag met mijn kinderen even tussendoor mailtjes beantwoorden, wat werk doen als ze slapen en ‘s avonds als ze op bed liggen nog even doorwerken. Ja, dan heb ik een drukke dag, maar wel eentje met een mooie combinatie: kinderen en werk.
  3. Minder opvangkosten. Hier geldt ook een beetje wat ik hierboven schreef. Je kunt werken tussen de bedrijven door en dat maakt dat je wellicht minder opvangkosten hoeft te maken. Ze gaan een halve dag naar de peuterspeelzaal, deze dag gebruik ik om inkopen te doen en foto’s te maken zonder kinderspeelgoed op de achtergrond.
  4. Je bent productiever. Ik kan namelijk werken op de tijden die mij goed uitkomen en wanneer ik op mijn best ben. Bovendien dwingt een tweeling je om je leven nog beter te organiseren. Al moet ik eerlijk bekennen dat mijn hoofd sinds de geboorte van de tweeling wel voller en wat chaotischer is geworden; ik kan pas echt goed doorwerken als alles gedaan is en de kinderen slapen.
  5. Minder schuldgevoel. Als één van mijn kinderen ziek is, kan ik er heel vaak gewoon zijn. Ik hoef me niet schuldig te voelen naar een werkgever toe over het feit dat ik naar huis moet. Ik verzet een afspraak, laat een klus vallen en regel het. Mijn werk doe ik wel als ze slapen (of tv-kijken…).

Dit alles klinkt natuurlijk leuk en simpel, maar ik vind het alsnog vaak heel pittig, een eigen bedrijf en een gezin. Daarom ook nog 4 nadelen van het zelfstandig ondernemerschap:

  1. Je doet te veel andere dingen. Het huishouden, een wasje draaien, boodschappen doen, een gesprek op de peuterspeelzaal. Jij bent zo lekker flexibel dankzij je eigen bedrijf dat je alles er wel even bij kunt doen. Het grote gevaar is dat je te veel andere dingen doet onder werktijd. Een grote valkuil voor mij dit, oeps.
  2. Het is hollen of stilstaan. Nou ja, helemaal stilstaan natuurlijk niet, maar het ene moment is het mega druk, het andere moment heb ik meer lucht. Soms zeg ik ja tegen een bepaalde klus en komt ineens alles tegelijk. Soms zeg ik nee, valt er iets anders weg en heb ik even heel weinig werk. Ik ben zelf een kei in nieuwe projecten bedenken (je kunt nooit teveel leuke dingen doen!). Nog even tussendoor wat meubeltjes opknappen omdat ik het ineens anders wil. Ik verzin natuurlijk wel leuke dingen om er nog even bij te doen.
  3. Je moet alles zelf doen. Ik heb geen collega’s aan wie ik iets kan overdragen, want opdrachtgevers schakelen mij juist in. Bovendien komen er ook allerlei administratieve taken bij het hebben van een eigen bedrijf kijken, zoals het doen van de belastingaangifte. Daar had ik totaal geen kaas van gegeten.
  4. Onzeker inkomen. De ene maand komt er minder binnen dan de andere maand. Daar moet je mee kunnen omgaan. Mijn advies: zet altijd genoeg geld opzij, juist in de maanden dat er meer binnenkomt. Dan kun je een mindere maand makkelijker opvangen. En gelukkig heeft manlief ook nog een inkomen.

Opening Re-Inspired

Vrijdag 06 januari was het dan eindelijk zo ver, na lang wachten en hard werken, ging in de ochtend rond 08:00 uur de website online. Ik was ineens zo zenuwachtig toen ik donderdag avond wilde gaan slapen, dat ik haast niet in slaap kwam en zelfs af en toe wakker schrok.  Na mijn opleiding voor interieurstyliste aan het hout en meubileringscollege in Rotterdam, bij verschillende woonwinkels en speciaalzaken gewerkt en hier veel ervaring opgedaan op verschillende vlakken binnen de woninginrichting. Met deze ervaring durf ik nu de stap te wagen om mijn droom te verwezenlijken. Zolang uitgekeken naar dat bijzondere moment, op 06 januari ging een van mijn dromen dan eindelijk in vervulling. Een eigen webshop met woonaccessoires en kleinmeubelen. Met op de website ook het kopje styling. Zo blij dat ik de mogelijkheid heb om het complete plaatje aan te bieden.

Toen ik wakker werd en er klaar voor was om de site te openen moest ik er aan geloven, een filmpje. De meeste die mij kennen weten dat ik daar nu niet echt om sta te springen. Op de foto vind ik al niets, laat staan een filmpje. Maar mijn man gaf aan dat, dat juist leuk is. En dat mensen dat ook leuk vinden om naar te kijken. Zelf als het filmpje niet helemaal perfect is.

De tekst voor het filmpje had ik zo klaar, maar toen kwam het nu moest het nog op film. Ik heb al me acteer kwaliteiten in me naar boven gehaald. En het gewoon gedaan, achteraf ook nog best wel tevreden over het eindresultaat. Ondanks dat het filmpje niet helemaal perfect is, heb ik wel mee kunnen geven wie ik ben en waar Re-Inspired voor staat. Het voordeel van zo’n filmpje is ook dat iedereen gelijk het gezicht achter Re-Inspired heeft gezien.

Ik hoop dat Re-Inspired de plek mag zijn waar je mooie en unieke dingen kunt vinden zoals stoere kussens, unieke accessoires, gave lampen of juist heel veel inspiratie op kunt doen om je woning naar jouw wensen in te richten. Een plek waar je graag een kijkje neemt. Alles is in een modern – industriële stijl en af en toe zelfs een beetje retro – vintage.